Gelişen ve gelişmekte olan dijital çağa yeni bir soluk daha getiren NFT dünyasının sanata nasıl farklı bir bakış açısı sunduğunu göreceğiz. Bununla beraber adından sıkça bahsettirecek olan bu yeni platformda sergilenen eserlerin satışları hakkındaki ciddi meblağları okuduğunuzda şaşıracak ve NFT dünyasının neden bu kadar ses getirdiğini daha rahat anlayacağız. Şimdi NFT’nin sanat ile beraber dijital ortamda birleşimi sonucu ortaya çıkan yeni bir çağ hakkında bazı bilgileri ele alacağız.
Sanat bir duygu veya düşüncenin kişilere aktarımı ve dışa vurumu olarak bilinmektedir. Sanat eserleri veya sanat, kişiye ait eşsiz, bulunmaz ve eşi benzeri olmayan duygu, düşüncelerin tümüdür. Bu yüzdendir ki geçmişte ve gelecekte önemini yitirmeyecektir.
Bahsedilen bu önemli sanat eserlerin çoğunun kopyasını dijital ortamda rahatça ulaşabilirsiniz fakat eserin orijinali kadar değerli olmamasıyla beraber önemliliğini de yitirmiş oluyor. Bu eserlerin orijinallerine ulaşmak için veya yapmış olduğunuz bir eseri sergileyip sanata dönüştürmek için uzun yollar gitmek veya uzun müzakerelere katılmak zorunda kalabilirsiniz. İşte NFT dünyası size bu konuda ciddi ayrıcalıklar tanıyarak işinizi kolaylaştırmanın yollarını sunuyor.
NFT NEDİR?
NFT(Non-Fungible-Token) değiştiremez, eşi benzeri olmayan yani benzersiz olarak nitelendiren bir kelimedir. Tüm sanat eserleri benzersiz ve tektir. Bu platformda da eşi benzeri olmayan tüm sanat eserlerinin orijinallerinin yer aldığı ve değerinin çok yüksek olduğu bir dünyadır. Sanat dünyasının yeni çağı olarak adlandırmak yanlış olmaz. Çünkü burada sadece geçmişteki sanat eseri değil sanat eseri sayılabilecek aklınıza gelebilecek her şeyi kapsamaktadır. Önemli olan tek ve ulaşılması zor olan her şey olmalı. Aslında düşünürsek sanat eserleri de bir nevi bu şekil de sanat olmayı başarmıştır yani az bilinen zor ulaşılan yaratıcı ve tek olan tüm eserlerdir.
Genel olarak birçok sanat eseri örneğin tablolar, heykeller gibi çoğu toplumda ilgi ile karşılanmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşme ile bu eserlerin çoğuna internet sistemi üzerinden ulaşabilir hatta bunların çıktısını alıp veya benzerlerini yaptırıp evinizde herhangi bir bölümünde tutabilirsiniz. Tek fark bu tablonun orijinali hangi görsel olduğunu bilemez ve kopyalarından birini elde etmiş olursunuz. NFT ile yapılmak istenilen ayrım da burada ortaya çıkıyor. Burada geleneksel sanatçıların geçmiş ile bu modern ve dijital çağdaki aktarımının arasındaki farkı gözler önüne sermektedir.
Ayrıca NFT dünyası ile grafikerliğin büyük önemi artmaya başladığını söylersek yanlış olmaz. Dijital dünyada yaptığımız her tasarım bir sanat eseri niteliği taşıyor olabilir. Grafik tasarımın doğuşu ve yükselişini rahatça görebildiğiniz ve bir yerde bir alanda değil tüm dünyada yayılan ve ulaşılabilirliği kolay fakat sahip olması zor olan bir platformdan bahsediyoruz.
NFT’NİN FAYDALARI NELERDİR?
NFT’nin en önemli özelliği sanatçıyı unutmuyor olmasıdır. Eser sahibine bir gelir sağlar. Tabi ki burada eseri sadece bir para olarak görmek doğru olmaz aynı zamanda eserin her satışı ile ilgili olarak eser sahibinin ve eserin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Biliyoruz ki eski sanat çağında bir eser maalesef ki sanatçı hayatını kaybettikten sonra veya uzun yıllar sonra değeri biliniyor. Düşünecek olursak birçok sanat eseri önemini uzun yıllar sonra kazanıp bir sanat eseri haline gelmiştir. Fakat NFT dünyasında keşfedilmeniz hem daha kolay hem de yeni oluşumla beraber kazanmanız daha olası. Yani değerinizi rahatça hissedebileceğiniz bir sanat dünyasından bahsediyoruz.
Örneğin NFT dünyasında en büyük satışlarından biri olup adını ve eserini dünyaya duyurmuş olan Beeple ismiyle bilinen Mike Winkelmann, Everydays: the First 5000 Days adlı işiyle 69,3 milyon dolara alıcı bularak, bir sanatçının hayattayken kazandığı en çok üçüncü meblağa ulaştı.
Beeple Mike Winkelmann, “Everydays: The First 5000 Days…” (Her Günler: İlk 5000 Gün)
Beep bir grafik tasarımcı ve 2007’den 2020’ye kadar 13.5 yıl boyunca her gün bir resim çizmiş ve bunları bir kolajda toplamakla bu işe başlamış. Bu resim de kripto para transferinde sanal bir cüzdana ödenilerek gerçekleşti. Resme baktığınızda belki bunun bu kadar etmeyeceğini veya çok sıradan olduğunu düşünenler olabilir fakat bu resme bu kadar ciddi bir rakamın ödenmesi akıllılık mı yoksa değil mi bunu zamanla göreceğiz.
Amerikalı sanatçı Beeple’ın işlerini satın alan ilk kişi Rodriguez Fraile bunu neden yaptığına ilişkin sorulan soruya şöyle yanıt veriyor:
“Louvre Müzesi‘ne gidip Mona Lisa‘nın fotoğrafını çekebilirsiniz ve telefonunuzda buna sahip olabilirsiniz, ama bunun hiçbir değeri yok. Çünkü o dijital versiyonun kaynağı ya da geçmişi yok. Ancak o dijital verinin arkasında kim olduğunu ve kime ait olduğunu kanıtlayabiliyorsanız işte bu, onu çok çok değerli hale getiriyor.”
Sonuç olarak ilk Bitcoinler çıktığı süreçte de değerleri şu ankinden daha düşüktü ve ilgi gördükçe yani talep arttıkça katlanmaya değer görmeye başladı. Önceden coin alanlar ise akıllılık yapmış oldular. Fakat ilk bu fikri duyduğunuz da sizin de aklınızdan sanal para da neymiş? Sanal paraya bu kadar yatırım yapılır mı? Şeklinde sorular sorup konu üzerinde araştırmalar yapıp, düşünmüşsünüzdür. NFT hakkında şu an kafamızda bu tarz soruların geçmediğini söyleyemeyiz.
NFT’nin bir diğer faydası ise ekonomiyi akışkan bir hale getirebilir. Kripto para ile alım satım yapılır ve dijital ortamda kimsenin orijinal haline sahip olmadığı bir esere sahip olan nadir kişilerden olup sanatın yeni çağında kendinize önemli bir yer edinebilirsiniz.
NFT’NİN ZARARLARI NELERDİR?
Bunun yanında NFT’nin yararları kadar bize zararları da olması tabi ki olası bir sonuçtur. Kimisi NFT’nin çok yararlı ve mantıklı olacağını düşünürken bazı kesimler ise bunun bir sanal dolandırıcılık olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyleyebiliyor. Örneğin orijinal sandığınız eser sahte olabilir biliyoruz ki bazen bazı müzakerelerde bile eserlerin sahtelerinin satıldığına veya fark edilmediğini görmek mümkün.
Bu gibi durumlar bu platformda da yaşanabilir veya sanat değeri olmayan bir esere ciddi yatırımlar yapmış ve zarara girmiş olma ihtimalinizde var. Veya bu platformun bir süre sonra unutulup kullanımının az olması da bu ihtimallerinden biri fakat bu ihtimalin olması yani bu platformun ilgisinin az olması bana göre çok olası gelmemektedir.
Çünkü sürekli bahsedildiği üzere dijitalleşen ve sürekli gelişen yenilikler içinde olduğumuz bir teknoloji çağındayız her şey en basit en küçük ve en ulaşılması kolay platformlarda gerçekleşiyor. Yaşantımız dijitalleşme ile yapay ve sanal bir dünyanın içine eviriliyor. Günler geçtikçe akıl almaz ve bunun yapılması güç dediğimiz birçok şey şimdiden hayatımıza girdi ve girmeye devam ediyor.
Bu platformda sanat severler ve sanata ilgili kendini göstermeye gücü ve imkanları yetmemiş birçok insan için ciddi bir fırsat. Tabi ki platform da amacından sapılmadan uygun bir şekilde kullanıldığı sürece. Yeni şeyler ile tanışacağımız ve sanatla iç içe olacağımız bir süreç haline gelmesi mümkün olabilir. Sanatta aynı bilim, tıp, günlük yaşam ve iş hayatında da olduğu gibi yeni dünyaya ayak uydurarak dijitalleşmenin içinde kendine önemli bir yer edinmeye başladığını söyleyebiliriz.
Fakat yukarıda da bahsettiğim gibi çok yeni bir platform olduğu için yarar ve zararlar sadece ön görüler üzerinde konuşulabilir. Kesinlikle net bir dille iyi veya kötü olduğuna dair yorum yapmak pek doğru olmaz. Öneride bulunabileceğimiz tek bir nokta var ise bu da sanat, grafik veya eserlerden anlamıyorsanız bu platformdaki alım satımlar sizin umduğunuz gibi olmayabilir. Gerçekten sanattan anlayan ve sanat severseniz bu platformdan yararlanmalısınız diyebiliriz.
Comments