top of page
Yazarın fotoğrafıKubilay Mert İldir

Windows 11’den Windows 10’a Nasıl Dönüş Yapılır?



Windows 11’i donanım olarak desteklemediği halde bilgisayarınıza kurdunuz fakat sorunlar yaşıyorsunuz veya Windows 11’e güncellenmiş bir bilgisayar aldınız ama Windows 10’a geri dönmek istiyorsunuz. Windows 10’a dönme işlemi için bu makale tam size göre.

Windows 11’den Windows 10’a Nasıl Dönüş Yapılır?

Windows 11’den Windows 10’a dönmek için kullanabileceğimiz iki farklı yöntemi anlatacağım.

Windows 10’dan Windows 11’e güncelleme yapıldıktan sonra 10 gün içinde, Güncelleme Geçmişi > Kurtarma Seçenekleri > Geri Dön ekranından, eski sürüme dönüş yapabilirsiniz. Güncellemeden 10 gün sonra eski sürüme dönmek istediğinizde, işletim sistemini yeniden kurmanız gerekiyor.

Windows 11’den Windows 10’a dönme yöntemleri.

Windows 11, bilgisayara birçok yeni özellik ve bileşen getiriyor ama daha tam olarak Windows 10’un optimizasyonuna sahip değil. Tabi ki, gün geçtikçe popülaritesi daha da artırıyor. Her ne nedenle olursa olsun Windows 11’den Windows 10’a dönmek isteyebilirsiniz. Windows 11’e geçildiği zamana bağlı olarak sürüm dönmenin farklı yöntemleri bulunuyor. Windows 10’a dönmek için, güncelleme yapıldıktan sonraki 10 içinde, herhangi bir kurulum medyasına ihtiyacınız olmuyor. Windows 10’dan Windows 11’e güncelleme yaptıktan 10 gün sonra dönüş yapılmak istenildiğinde, sıfırdan Windows 10 kurulumu yapılması gerekiyor.

10 Gün içinde Windows 11’den Windows 10’a dönme.

Windows 11’de güncelleme ekranında, Güncelleme geçmişi seçilerek devam edildiğinde,



gelinen pencereden, sayfanın alt kısmında bulunan kurtarma seçenekleri seçildiğinde, Windows 10’a dönme işleminin yapıldığı ekrana ulaşılır.


Üst taraftaki fotoğrafta, Windows 11 işletim sistemi yükle olan bilgisayarımda, güncellemeden sonra 10 günden fazla zaman geçtiği için bu özelliğin olmadığı görülüyor. Geri Dön iminin aktif olduğu durumda; seçip devam edildiğinde, Windows 11, devam etmeden önce güncellemeleri kontrol etmenizi isteyecektir. Bu ekranda, Windows 10’a dönmeye devam etmek için Hayır, Teşekkürler‘i seçip devam ettiğinizde, Windows 10’a dönme işlemi başlatmış oluyorsunuz.

Windows 10’a dönmek için 2. yöntem

Windows 11’e yükseltme işleminden sonra 10 günden fazla zaman geçtiğinde, işletim sistemi üzerinden Windows 10’a dönme yapılamıyor. Yükseltme işleminden sonra, 10 günden fazla zaman geçtiğinde, Windows 10’a dönmek için biraz daha fazla zaman harcamak gerekiyor. İşlemin oldukça basit olduğunu söyleyebilirim. Windows 10 yüklü bilgisayarınızda işletim sistemi kurtarma seçeneği bulunuyorsa, bilgisayarı açarken f7 veya f2 tuşları ile işletim sistemini yeniden kurabilirsiniz. Bilgisayarın açılışındaki Windows kurtarma seçeneği ile Windows 10 kurulumu yeniden yapıldığında, cihazdaki bütün kurulu uygulamaların silindiğini fakat dosyaların saklandığını göreceksiniz.

Bilgisayarda işletim sistemi kurtarma seçeneği bulunmadığı duruda, Microsoft Windows 10 indirme sayfasından, Windows 10 kurulum medyası indirmek gerekiyor.


Microsoft Windows 10 indirme ekranında, “Create Windows 10 installation media” seçilip Download Now ile devam edildiğinde, İşletim sistemi medyasının indirilebilmesi için bilgisayara küçük bir uygulama kuruluyor. İndirilen uygulama çalıştırıldığında,


Windows 10 kurulum medyası ile ne yapılmak istenildiği soruluyor. Bu ekranda, “Bu bilgisayarı şimdi yükselt” seçilerek devam edildiğinde, Windows 10 kurulum dosyaları bilgisayara indirilerek kurulum başlatılıyor. Bu işlemle Windows 10 işletim sistemi yeniden kurulduğunda, bilgisayardaki daha önceden kurulmuş uygulamalar siliniyor. Eğer istenirse, kalması istenilen dosyaların seçilmesine izin verilebiliyor.

Olumsuz bir durumla karşılaşma olasılığına karşı, Windows 10’a dönme işleminden önce, önemli dosyaların yedeğini almasına dikkatinizi çekmek istiyorum.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

댓글


bottom of page